cum am intrat noi în istorie

presupun că mitingul de ieri a fost primul protest de masă pentru logică. nu cred că a mai ieșit vreodată un grup de oameni în fața vreunui minister, pe lumea asta, să strige că logica e bună și că ei au nevoie de logică.

dar să trecem la relatarea faptelor:

1. participare: la 12 fără 10 minute am ajuns în curtea Colegiului Sf. Sava. elevi gălăgioși din Sava și din Mihai Viteazul agitau niște foi albe și roșii și vreo două pancarte improvizate, împodobite toate cu slogane pro-logică. erau cam 100. la 12 am pornit spre Minister, disciplinați și pașnici. mă așteptam ca în scurt timp să se alăture și alți participanți. aici am suferit o mare dezămăgire. în afară de liceeni, din oamenii care au aflat despre protest de pe blog sau de pe facebook cred că au fost maxim 15. dar s-ar putea să exagerez… am recunoscut foști colegi de la filosofie, dar n-am prea văzut fețe de fost liceean. probabil că ora de desfășurare le-a fost multora inaccesibilă, dar nu putem să facem miting la 8 seara, când nu mai e nimeni la minister… sperăm la  mai bine pentru 12 iunie.

2. lecția de educație pentru societate: domnul profesor Gabriel Săndoiu a ținut pe trotuarul din fața Ministerului o lecție de educație pentru societate, disciplina inventată de Minister pentru a fi introdusă în locul logicii în programă. ideea a fost să le predăm o lecție de răspundere civică unor oameni care nu înțeleg pentru ce au fost puși pe fotoliile pe care stau. Săndoiu a citit memoriul pe care l-am înaintat Ministerului, înarmat cu o portavoce. am strigat, am agitat cartoanele noastre roșii, am semnat memoriul și am strâns semnături pentru mitingul de pe 12 iunie.

3. jandarmii și logica. chemați la fața locului de polițiștii aflați la Minister, jandarmii l-au somat pe Săndoiu să încheie manifestația, să se legitimeze și să înceteze să mai strige în portavoce. Săndoiu le-a răspuns foarte politicos (tot la portavoce, spre deliciul tuturor) că e gata să suporte rigorile legii și să putrezească în pușcărie, unde ar avea timp să scrie cărți, numai să rămână logica în programă. jandarmii l-au amendat cu 1.000 de lei și au scris albastru pe alb:

”Gabriel Săndoiu… a organizat o adunare nedeclarată și neînregistrată, pe trotuarul din fața Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, solicitând păstrarea în programa de învățământ a materiei LOGICA, blocând trotuarul și tulburând ordinea publică.”

Profu a fost desigur foarte încântat de această amendă, care dovedește o mai bună înțelegere a problemelor educației românești din partea Jandarmeriei decât din partea Ministerului Educației. jandarmii i-au iertat de amendă pe câțiva copii care afișau o pancartă improvizată (se pare că pancarte ai voie să porți doar la un miting autorizat). în sfârșit, am izbucnit în râs când profu l-a rugat pe domnul căpitan de Jandarmi: ”opriți vă rog chestia asta, că nu mai știu de unde se oprește” – referindu-se la megafon. ne-am despărțit prieteni.

4. negocieri. e impropriu spus că au avut loc negocieri. dar am fost invitați în Minister, domnul Săndoiu, care ne-a luat cu dânsul și pe noi – eu, Nora Grigore și Andrei Mărășoiu. acolo am stat de vorbă cu câțiva experți în stabilirea programelor școlare. am aflat de la ei un lucru incredibil: atunci când s-a discutat despre introducerea disciplinei ”Educație pentru societate” în programa pentru profilul socio-uman, a fost pentru 5 minute vorba să se elimine cu totul și psihologia, economia, filosofia și logica desigur – toate la grămadă – din programă. și să fie înlocuite cu această educație pentru societate.

echipa de experți ne-a sfătuit să avem răbdare până când Ministerul va răspunde memoriului nostru (pe care îl voi publica astăzi pe blog) și să fim mulțumiți că, deși disciplina se cheamă acum Educație pentru Societate, programa este în proporție de 70% programă de logică. e doar o nouă Mărie cu altă pălărie. aici Săndoiu a răspuns exact așa cum trebuia: noi înțelegem că ați avut o sarcină eroică, să vă împotriviți deciziilor aberante ale unui ministru și ale unui secretar de stat – nu știm care, poate amândouă – dar nu vrem să ne apărăm așa, șmecherește, pe principiul care ne-a ajutat să supraviețuim în comunism: zicem ca ei, facem ca noi.

pentru că s-au dus timpurile în care trebuia să zici ca ei și să te descurci ca tine, pentru că avem puterea să schimbăm o decizie aberantă a unui Minister, dacă ne mobilizăm și ieșim în stradă, vă așteptăm pe 12 iunie la noul miting, în același loc, la o oră pe care urmează să o hotărâm – probabil nu tot 12, pentru că va fi deja foarte cald.

mulțumim oamenilor de la presă care au venit și au scris despre noi. au fost de la Cotidianul, Jurnalul Național, România Liberă din câte am înțeles, Tribuna Învățământului. vă așteptăm și în iunie! găsiți articolul din Cotidianul aici.

Etichete: , , ,

Lasă un comentariu